"Gotuję! To nic trudnego",
12 Marca 2020Uczniowie klasy IIb Szkoły Podstawowej w Gorzycach w ramach zajęć z innowacji pedagogicznej "Gotuję! To nic trudnego", realizują kolejne założone cele. Jednym z nich była wizyta w restauracji Mirjana w Gorzycach. Uczniowie zdobywali cenne doświadczenia kulinarne. Byli bardzo podekscytowani możliwością przygotowania potrawy w profesjonalnej kuchni. Dodatkowo samodzielnie według wskazówek właścicielki restauracji, nakrywali stół z zachowaniem najważniejszych reguł, które powinny być zawsze aktualne i przestrzegane. Uczyli się ciekawych sposobów zwijania serwetek bankietowych. Ogromną frajdę mieli wtedy, gdy przy pięknie nakrytym stole mogli wreszcie spożyć racuchy, które sami zrobili. Całe spotkanie miało na celu przypomnienie i przybliżenie uczniom obyczajów savoir-vivre przy stole. No i oczywiście młodzi kucharze poznali normy zachowania higieny podczas pracy z żywnością. Wizytę uważamy za bardzo udaną - mamy nadzieję na powtórkę.
O. N.